"Sydän vuotaa verta ja siihen koskee"

 

 

+ + +

 

Talvi on ankara, mutta paratiisi on suloinen. Kestä kottelemusten pakkanen, jotta jalkasi voivat iloisesti tanssia taivaassa.

 

Teoksesta "Councels from the Holy Mountain. Selected from the Letters and Homilies of Elder Ephraim".

 

 

+ + +

 

Olipa kerran munkki, joka lankesi jatkuvasti yksinään syntiin. Aina hän kuitenkin nousi heti ja teki rukoussääntönsä. Paha henki, joka työnsi häntä syntiin, menetti kärsivällisyytensä nähdessään munkin urheuden ja toivon. Niinpä se ilmestyi näkyvästi hänelle ja sanoi ärtyneenä:

”Etkö pelkää Jumalaa, sinä häpäisty surkimus? Olet juuri tehnyt syntiä! Kuinka sinulla on otsaa asettua seisomaan Jumalan eteen? Etkö pelkää, että Jumala polttaa sinut?”

Mutta tällä munkilla oli urhea sielu ja hän sanoi demonille:

”Tämä kelja on ahjo: sinä taot ja sinua taotaan. Olkoon minun todistajanani Jumala, joka tuli pelastamaan maailmaa, että en lakkaa taistelemasta sinua vastaan, kaatuen ja nousten, lyöden ja tullen lyödyksi, viimeiseen hengenvetooni saakka – ja sitten näemme kuka voittaa, sinä vai Kristus!”

Kun demoni kuuli tämän odottamattoman vastauksen, se sanoi:

”En enää taistele sinua vastaan, koska muutoin autan sinua voittamaan seppeleitä.”

Siitä lähtien tämä veli vapautui tuosta sodasta ja hän istui keljassaan ja itki syntejään.

 

Teoksesta "Councels from the Holy Mountain. Selected from the Letters and Homilies of Elder Ephraim".

 

 

 

+ + +

 

Pyhät isät sanovat, että himot ovat työntäneet piikikkäät juurensa ihmissydämeen ja kiinnittyneet sinne vahvasti. Kun ihminen Jumalan valaisemana ryhtyy kiskomaan jotakin himoa (eli kirkastamaan himoa) ja alkaa poistaa sitä juurineen ja tarttuu pihteihin ja vetää, niin silloin hän repii myös sydäntään. Repeytynyt sydän vuotaa verta ja siihen koskee. Jos ihminen ei ole kärsivällinen kivuissaan, hän lopettaa siihen ja hylkää kilvoittelun ja pysyy himollisena ja synneissään. Jos hän sitä vastoin on kärsivällinen sydämen kivuissa, hän vetää himon pois juurineen ja vapautuu.

 

 

Ote on vanhus Efraimin Amerikassa pitämästä puheesta "Sota himoja vastaan"

Ilmestynyt kreikaksi Filotheoksen luostarin julkaisemassa kirjassa "H TEXNH THC SWTHRIAC".

 

 

+ + +

 

Asian, jonka tulisi askarruttaa meitä kaikista eniten, on kuinka puhdistaa sydämemme himoista ja kuinka poistaa jokin himo tai pahe! Armon vierailut, joita Jumala aika ajoin lähettää meille lohdutukseksi, eivät ole tärkeässä roolissa, sillä ne tulevat ja menevät. Oi, noita himoja! Ne ovat kuin piikikkäitä juuria. Kuinka suuri vaivannäkö, kuinka suuri kipu, millaiset kyyneleet, millaiset rukoukset ovatkaan tarpeellisia ihmiselle, jotta hän löytää vähäisen helpotuksen – se on todellista marttyyriutta!

 

Rukoilen armollista Jumalaa, että Hän osoittaa sinulle pelastuksen tien ja ohjaa sinut kuin peuran elävän veden virvoittaville lähteille. Ihminen on täynnä himoja, puutteita jne. ja ollakseen niistä vapaa, hänen täytyy osallistua veriseen taisteluun. Kun hän voittaa Jumalan avulla, hän saa tässä elämässä lupauksen tulevasta avioliitosta Karitsan kanssa, Jonka armottomasti teurastivat Jumalan kiroamat julmat kädet.

 

 

Teoksesta "Councels from the Holy Mountain. Selected from the Letters and Homilies of Elder Ephraim".

 

+ + +

 

”Pelastuksemme tielle on kylvetty ohdakkeita. Meitä koskee ja meistä vuotaa verta, mutta olkaamme kärsivällisiä. Koittaa se siunattu hetki, jolloin kivut ja veri kirjoittavat nimemme elämän kirjaan! Silloin me kiitämme Jumalaa, joka äärettömässä viisaudessaan löysi kivun ja tuskat suuren pelastuksen välikappaleiksi.”
 
 
Teksti. Vima Orthodoksias 22.9.2023; käännös kreikasta

 

 

 

Käännökset: Athos-säätiö