Lehdistötiedote 15.2.2019

Lehdistötiedote vapaaseen käyttöön 15.2.2019

 

 

Margit Paju

 

LAAJA TASOKAS IKONIEN MYYNTINÄYTTELY ATHOS-SÄÄTIÖN PANAGIASSA

 

Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagiassa, Hämeenlinnan Lammilla, on vastikään auennut laaja ja poikkeuksellisen tasokas ikoninäyttely. Näytteille panijana on Turussa asuva ikonimaalari Margit Paju, jonka töitä näyttelyssä on kaikkiaan 51. Työt ovat myös myytävinä.

 

Margit Paju on harrastanut ikonimaalausta lähes 20 vuoden ajan. Valtaosa ikoneista ovat 2010-luvun tuotantoa, mutta taiteilija on halunnut sisällyttää näyttelyynsä myös pari ensiksi maalaamaansa ikonia rohkaisuksi aloitteleville ikonimaalareille siitä, että sitkeällä harjoittelulla on mahdollisuus edistyä.

 

Ikonit on sijoitettu teemoittain Athos-Säätiön päärakennuksen näyttelytilan kolmeen huoneeseen, niin että ensimmäisessä on yksittäisistä henkilöhahmoista koottuja ikoneita, toisessa lähes yksinomaan Kristuksen ja Neitsyt Marian, Jumalanäidin, ikoneita ja kolmannessa Kristuksen suurten juhlien ikoneita. Ikonien kauniit värit ja harmoninen sommitelma kiinnittävät heti huomiota, samoin monien lähes mestarillinen kokonaisuus. Kun ikonit ovat Ortodoksisessa kirkossa rukouksen välineitä, Margit Pajun ikoneista voi sanoa, että tunnelma niiden edessä on harmoninen ja hiljentymistä tukeva. Vaikka ikonit ovat kauniita ja hartautta herättäviä, ne on silti hinnoiteltu hyvin edullisiksi. Ikonien hinnat vaihtelevat 400 eurosta 980 euroon, valtaosan sijoittuessa 500 euron paikkeille.

 

Näyttelyesitteessä Margit Paju kertoo persoonalliseen tapaan suhteestaan ikonimaalaukseen. Hän sanoo: ”Ikonimaalauksessa kaikki työvaiheet ovat mielenkiintoisia ja innostavia. Aiheen valinta, mallien etsiminen, lukeminen, piirtäminen, piirrosten siirtäminen laudalle. Mieluisinta ja haasteellisinta on toki maalaaminen. Joskus se on hankalaa ja tuntuu, ettei mikään onnistu. Palkitsevaa on löytää sopivat värit työhön, onnistunut siveltimenveto ja joskus jopa onnistunut kokonaisuus. Ikonimaalaus vie mukanaan. Siihen uppoutuu toisinaan samalla tavalla kuin hyvän kirjan lukemiseen. Joskus tuntuu jopa samanlaista kaikeutta ikonin valmistuessa kuin hyvän kirjan loppuessa!”

 

Margit Pajun ikoninäyttely on esillä Athos-Säätiön tiloissa kesäkuun loppuun asti tiistaista lauantaihin klo 10–17 ja sunnuntaina klo 13–17. Näyttelyn sisäänpääsymaksu on 5 euroa hengeltä.

 

Tarkempia tietoja näyttelystä ja töistä on saatavilla Athos-Säätiöstä sähköpostitse (info@athossaatio.fi) tai puhelimella (050-441 2036).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagia

Panagian puistotie 39 A

16900 Lammi

Puh. 050-441 2036

info@athossaatio.fi

www.athossaatio.fi