Herran Eläväksitekevän Ristin voima

isä Haralampos Rukousnauhojentekijä

 

 

Vuonna 1998 helmikun 18. päivänä Athosvuorella kuoli eräs harvojen tuntema suuri kilvoittelija, Haralampos Rukousnauhojentekijä, kuten häntä kutsuttiin. Hän oli luja uskossaan, aina valoisa ja hyväntuulinen, eli äärimmäisen askeettisesti ja rukoili lakkaamatta toistaen Jeesuksen rukousta. Hän näki usein enkeleitä, mutta myös demoneita.

Eräs tapaus ennen hänen munkiksi ryhtymistään valaisee hyvin Herran Eläväksitekevän Ristin voimaa. Se sattui saksalaisia vastaan käydyn sodan aikana. Isä Haralampos kertoo siitä itse näin:

”Kerran olimme eräällä kukkulalla, jota saksalaiset tulittivat kiivaasti. Harvoja lukuunottamatta kaikki kukkulalla olevat kuolivat. Tykinammukset putoilivat vierellemme ja koetin tunnustella, oliko minulla yhä kädet, oliko minulla yhä rinta vai olinko menettänyt ne. Peityin multaan eivätkä ammukset osuneet minuun, sillä kannoin ylläni palaa Herran Kunniallisesta Rististä ja uskoin Jumalaan. Kun jotkut muut sotilaista huomasivat sen, he tarttuivat kiinni vaatteisiini. Vain he pelastuivat; kaikki muut kuolivat kukkulalla.”

 

 

 

 

 

 

Kertomus ja kuva: Agioreitikes Mnimes 18.2.2020;

käännös kreikasta: Athos-Säätiö