Vanhus Euthymioksen julkinen kirje kansalle (1./14.4.2020)

 

Kapsalassa kilvoittelevan athoslaisen Vanhus Euthymioksen julkinen kirje kansalle 14.4.2020 Kirkossa parhaimmillaan tapahtuvista asioista

 

Vanhus Euthymios ja hänen edesmennyt Vanhuksensa Isaak elivät hengellisesti lähellä pyhää Paisiosta, tämän oppilaina. Häntä pidetään yleisesti Athosvuoren nuoremman sukupolven ohjaajavanhusten tämän hetken ykkösnimenä. Suomentajan selvennys.
 

 

Näihin käsillä oleviin Suuren viikon keskeisiin päiviin ja niiden pyhyyteen soveltuu parhaiten hiljaisuus ja rukous. Koska kuitenkin internetissä on levitetty joitakin näkemyksiä minun nimeni yhteydessä, totuuden palauttamiseksi ja vahingon välttämiseksi totean seuraavaa:

En ole koskaan kehottanut ihmisiä varastoimaan ruokatarpeita edessä olevaa sotaa varten enkä ole koskaan profetoinut koronaviruksen aiheuttaman uhan päättymisestä, kuten jotkut ovat vastuuttomasti ja valheellisesti esittäneet. Samoin jotkut ovat ilman lupaani laittaneet nettiin kanssani käymiään keskusteluja, joissa on epätarkkuuksia ja ristiriitaisuuksia koronaviruksesta, mikä on herättänyt monia kysymyksiä.

Minun näkemykseni on nähtävissä selkeästi tämän kirjoituksen jatkosta. Se on täysin henkilökohtainen enkä pyri tyrkyttämään sitä muille.

Niihin ylen vaikeisiin ongelmiin, joita ihmisillä on, on nyt tullut lisänä painajaismaiseksi muodostunut koronaviruksen uhka. Enemmän kuin viruksesta ihmiset kärsivät pelosta, paniikista ja vastentahtoisesta eristäytymisestä.

Valtiovalta on ryhtynyt suojelutoimenpiteisiin, mutta Kirkolla on omat eväänsä viruksen kohtaamiseen. Nyt valtio on nöyryyttänyt, heikentänyt ja sitonut sitä enemmän kuin koskaan, niin että se ei kykene tarjoamaan eväitään uskovilleen. Aiemmin vastaavissa kuolemaanjohtavien epidemioiden tapauksessa Kirkko toimitti vedenpyhityksiä ja teki ristisaattoja pyhien ikonien ja pyhäinjäännösten kanssa. Miksei näin menetellä tänään? ”Onko Herran käsi voimaton” tänään auttamaan meitä?

Kotikylässäni puhkesi 1920-luvulla tartuntatauti, johon kuoli 50 pikkulasta muutamassa päivässä, niin että hautoja ei meinattu ehtiä kaivaa. Silloin Meteoran Pyhän Stefanoksen luostarista tuotiin pyhän Haralampoksen pääkallo ja heti kuolemaan johtanut sairaus laantui.

Siitä lähtien, kun Herra toimitti Salaisen Ehtoollisen ja antoi meille tuon mitä pyhimmän jumalallisen Eukaristian mysteerion, ”maailman pelastavaista” jumalallista Liturgiaa ei ole lakattu toimittamasta kirkoissa. Ei Diocletianos, eivät turkkilaiset, eivät kommunistit Venäjällä eivätkä saksalaiset Kreikan miehitysvuosina kyenneet lakkauttamaan jumalallista Liturgiaa ja uskovien saapumista jumalalliselle Ehtoolliselle. Mutta nyt viruksen pelosta kirkot on suljettu ja uskovat ovat vailla mysteerioiden pelastavaa armoa, jota he niin kipeästi tarvitsevat.

Samaan aikaan, kun täällä kaikki ovat pelosta hiljaa, Serbian, Bulgarian ja Georgian Ortodoksisissa kirkoissa jumalanpalvelukset sitä vastoin jatkuvat katkeamatta, kirkot ovat avoimia, jumalallista Liturgiaan toimitetaan eivätkä uskovat pelkää virustartuntaa. Nykyhallituksen voimaansaattamat suojelutoimenpiteet ovat perustuslain vastaisia, vaikeita noudattaa, ylimitoitettuja ja epäreiluja Kreikan ortodokseille. Ne ovat luoneet maahan terrorismin ilmapiirin, jota joukkotiedotusvälineet vielä kärjistävät.

Kyllä, virus on olemassa ja meidän velvollisuutemme on suojata terveyttämme ja muiden terveyttä. Pelko on kuitenkin saatava poistumaan, sillä pelon tilassa ihminen ei voi ajatella ja toimia loogisesti ja arvostelukykyisesti.

Vastaavassa tilanteessa, kun Tsernobylissä tapahtui ydinräjähdys, ihmiset panikoituivat ja tutkivat vihanneksia ja hedelmiä syödäkseen niitä, joissa oli vähiten säteilyä. Kun pyhittäjä Paisiokselta kysyttiin asiasta, hän kehotti meitä tekemään ristinmerkin ja syömään pelotta ja antoi itse esimerkin ensimmäisenä. Jos hän eläisi tänään, on mahdotonta ajatella, että näkisimme hänen käyttävän hengityssuojainta ja käsineitä, pitävän taskussaan spriipulloa ja välttelevän ihmisiä tai puhuvan heille etäältä. On varmaa, että hän rauhoittelisi ihmisiä ja auttaisi heitä panemaan pois pelon. Eniten hän murehtisi kirkkojen sulkemista.

Tämä pelko ei sovi kristityille, joita Jumalihmisen ja kristillisen uskomme puolesta kuolleiden marttyyreiden esimerkki innoittaa.

Monet odottavat kiihkeästi, että koronavirus voitetaan kaikille pakollisella rokotteella. Me kieltäydymme ottamasta rokotetta. Ken pelkää, ottakoon niin monta rokotetta kuin tahtoo, mutta tietäköön niillä voi olla ennakoimattomia vaikeita sivuoireita, kuten rokotteilla, joita annettiin lapsille joitakin vuosia sitten lintuinfluenssaan, niin että monet heistä halvaantuivat. Niin myös monet sairastuivat MS-tautiin otettuaan rokotteen hepatiitti B:hen ja vastaavaa tapahtuu muiden rokotteiden kohdalla. Jos Jumala ei varjele meitä, mitä rokotteet ja lääkkeet voivat saada aikaan? Suojautuakseen ulkomaanmatkallaan koleralta jumalakieltäjä Kazantzakis otti rokotuksen ja silti sairastui.

Meillä on paremmat rokotteet ja ”kuolemattomuuden lääkkeet”, pyhät Mysteeriot. Meillä on hyväksi todetut ja viruksiin erikoistuneet lääkärit, pyhä Haralampos, Dusikoksen luostarin pyhä Vissarion, joka suojee erityisesti rutolta, ja monen monta muuta Pyhää. Nyt kuitenkin näiden ankarien suojelutoimenpiteiden vuoksi kansa on jätetty ilman apua ja lohdutusta. Ja samaan aikaan, kun kaikki pyrkivät suojautumaan virukselta, joillakuilla on muuta mielessään ja muualle kohdistuvat pyrkimykset.

Jotkut eturivin lääkärit ja tiedemiehet ovat todenneet, että nämä meneillään olevat tapahtumat ovat koe, jolla testataan ihmisten kuuliaisuutta, jotta nähdään, miten heidät saadaan ohjattua sinne, minne halutaan. Vielä vähän aikaa sitten tällainen väite näytti oudolta ja mahdottomalta, mutta kyseessä ei ole fantasia, sillä ihmiset puhuvat tällaista jo julkisesti: ”Koronaviruspandemia näytti meille, että me tarvitsemme globaalia demokraattista hallintoa” (Georgios Papandreou), ja he ehdottavat, ”että jokaisella ihmisellä pitäisi olla mikrosiru, jossa olisi hänen biometriset tietonsa tästä viruksesta tai muista kulkutautitesteistä” (Euaggelos Venizelos).

He puhuvat avoimesti ihmisten merkitsemisestä [pedon merkillä] ja maailmanlaajuisesta diktatoriasta, mutta ymmärrämmekö me tätä? Entä mitä me teemme? Näin siitä huolimatta, että pyhittäjä Paisios kirjoitti ja puhui niin paljon tästä aiheesta! Onko meidän mahdollista luottaa noihin ihmisiin, jotka orjuuttivat meidät vieraille lainanantajille ja ovat nyt johtamassa meitä Antikristuksen orjuuteen? Pyhittäjä Paisios puhuessaan jo ennalta tulevista vaikeuksista sanoi painokkaasti: ”Vain hyvää hengellistä elämää eläessämme me voimme selviytyä.”

Jumala salli meille tämän suuren koettelemuksen meidän syntiemme tähden. Me tarvitsemme vilpitöntä katumusta, loputonta kärsivällisyyttä ja lakkaamatonta rukousta, joka vahvistaa meidän uskomme.

Toivotamme veljellisesti hyvää Ylösnousemuksen juhlaa, millaisissa olosuhteissa sitä vietämmekin.

Ylösnoussut, elämän Herra ja kuoleman Voittaja lohduttakoon, valaiskoon Ylösnousemuksensa valolla kaikkia meitä ja antakoon kansalleen paljon voimaa ja kestävyyttä. Hänen armonsa avulla me voimme saavuttaa synnistä ja kaikista kärsimyksistä vapautumisen päivän. Aamen.

Sydämen tuskalla ja vilpittömällä veljellisellä rakkaudella

Pappismunkki Euthymios

Ylösnousemuksen maja, Kapsala

Pyhä Vuori

1./14.4.2020

 

(Käännös kreikasta: Hannu Pöyhönen)