Tunnettujen julkisuuden ihmisten kannanottoja

 

Nikos Oikonomopoulos

LAULAJA NIKOS OIKONOMOPOULOS, kuva: fthis.gr

 

Laulaja Nikos Oikonomopoulos, Vima Orthodoxias 13.5.2020

 

Kreikan laulajien kärkijoukkoon kuuluva Nikos Oikonomopoulos toi hänestä 12.5.2020 tehdyssä TV-haastattelussa voimakkaasti esiin kristillisen uskonsa. Kuuden minuutin pituisessa haastattelussa hän halusi puhua pelkästään uskosta koronaepidemian hallitsemassa Kreikan ilmapiirissä. Hän sanoi käyvänsä säännöllisesti synnintunnustuksella ja olevansa yhteydessä rippi-isäänsä usein muulloinkin puhelimen välityksellä.

 

Ehtoolliseen osallistumisesta yhteislusikalla hän sanoi: ”Minä osallistuisin siihen, vaikka juuri minun edelläni Ehtoolliseen osallistuisi ihminen, jolla on kaikkein aggressiivisimmin leviävä kulkutauti.”

Näyttelijä Maria Solomou, Vima Orthodoxias 13.5.2020

 

Ihailtu näyttelijätär Maria Solomou kertoo haastattelussaan, joka julkaistiin lettilehti Vima Orthodoksiassa 13.5.2020, osallistuvansa Ehtoolliseen heti, kun kirkkojen ovet Kreikassa avataan (17.5.2020), koska ei voinut osallistua siihen Pääsiäisenä, vaikka oli paastonnut koko Suuren paaston ajan.

 

Väitteistä, joiden mukaan koronavirus voisi välittyä Pyhän Ehtoollisen kautta, hän sanoi, ettei halua kuunnella niitä. Hän totesi, että ”joskus pelko voittaa uskon. Näin näemme tapahtuvan tavallista useammin erityisesti pandemian aikana. Sen aikana ihmiset ovat alttiina pelolle ja joinakin kertoina pelko voittaa heidät.” Itse hän ei kuitenkaan epäröi osallistua Ehtoolliseen vaan sanoo: ”Minä uskon ja osallistun Kristuksen Ruumiista ja Verestä.”

 

(Referoitu käännös kreikasta: Hannu Pöyhönen)

Tartuntatautien erikoislääkäri Eleni Giamarellou, Romfea 14.5.2020

 

TV-kanava Sky:n haastattelussa 13.5.2020 tunnettu kreikkalainen tartuntatautien erikoislääkäri Eleni Giamarellou ilmaisi kategorisesti näkemyksensä siitä, ettei koronavirus voi välittyä Pyhän Ehtoollisen kautta, ja kertoi osallistuvansa tulevana sunnuntaina Ehtoolliseen ilman pienintäkään pelkoa.

 

Hän sanoi: ”Joka menee Ehtoolliselle, osallistuu Mysteeriin riippumatta siitä, uskooko hän siihen vai ei. Niinpä ei ole olemassa pelkoa koronaviruksesta niin kuin ei mistään muustakaan mikrobista. Tiedättehän, että silloin, kun meillä Kreikassa oli lepraa sairastavia, papit jakoivat heille Ehtoollista ja sen jälkeen siihen osallistui muitakin ihmisiä, eikä kukaan saanut koskaan tartuntaa?” Hän lisäsi kuitenkin, että Ehtoolliseen osallistuva voi tietysti saada tartunnan seuraavana päivänä jostakin muualta, niin että syy saatetaan panna Mysteerin tiliin.

 

Haastateltava sanoi Ehtoollisesta myös: ”Se on jotakin, joka ylittää ymmärryksemme, näkemyksemme ja ajatuksemme.” Kun häneltä kysyttiin, ylittääkö se myös terveytemme, hän vastasi: ”Totta kai, myös terveytemme. Se suojaa kiistattomasti terveyttäsi.”

 

Tiedemiesten esittämiin vastaväitteisiin hän huomautti, että tässä kohden ei päde tieteen kategoria, vaan Mysteerin, joka on kaiken tieteen yläpuolella.

(referoitu käännös kreikasta: Hannu Pöyhönen)

 

Malli, näyttelijä ja juontaja Nikos Anadiotis, Vima Orthodoxias 15.5.2020

 

TV-kanava Sky:n haastelussa 14.5.2020 tunnettu kreikkalainen malli, näyttelijä ja juontaja Nikos Anadiotis puhui Ehtoolliseen osallistumisesta. Hän kertoi, että hänellä oli mahdollisuus osallistua rippi-isänsä siunauksella Pyhään Ehtoolliseen edeltävän synnintunnuksen jälkeen myös Suuren paaston aikana, karanteenissa ollessaan, yhdessä perheensä kanssa.

 

Kirkkojen avaamisesta kansalle hän sanoi: ”Odotan suuresti kaivaten edessä olevaa sunnuntaita, jolloin pyhät kirkot avataan normaalisti ja laillisesti. Suurella ilolla ja kärsimättömästi valmistaudun mennäkseni Jumalalliseen Liturgiaan ja osallistuakseni Kristuksen Ruumiista ja Verestä perheeni kanssa.”

 

Mahdollisuudesta saada koronavirus Ehtoollisen yhteydessä hän puolestaan totesi: ”Olisi jumalanpilkkaa, jos sanoisin, että jokin sairaus voi välittyä Pyhän Ehtoollisen kautta.”

 

(kääntänyt referoiden kreikasta: Hannu Pöyhönen)

 

"Jalkapalloilija Vasilios Torosidis"

VASILIOS TOROSIDIS, kuva: Vimaorthodoxias.gr

 Jalkapalloilija Vasilios Torosidis, Vima Orthodoxias 15.5.2020

 

Maineikkaan kreikkalaisen jalkapallojoukkueen Olympiakoksen kapteeni Vasilios Torosidis kertoi nettilehti Vima Orthodoksias haastattelussa 15.5.2020 olevansa athoslaisen pappismunkin rippilapsi ja suhtautuvansa Ehtoolliselle menon ilman minkäänlaista epäröintiä. Hän sanoi : ”Kun kirkot sunnuntaina (17.5.2020) aukeavat, osallistun Herran Pyhään Ehtoolliseen ilman mitään pelkoa, sillä uskon Jumalalliseen Ehtoolliseen, joka on Kristuksen Ruumis ja Veri.”

 

 

Näyttelijä Petros Ksekoukis, Vima Orthodoxias 23.5.2020

 

Aikakauslehden ”Loipon” haastattelussa näyttelijä Petros Ksekoukikselle esitettiin kysymyksiä myös hänen suhtautumisestaan Kreikassa viime aikoina paljon keskustelua herättäneeseen Ehtoolliseen. Hän sanoi muun muassa: ”En hyväksy ajatusta, että virus tarttuisi Jumalallisesta Ehtoollisesta” ja ”olen ehdoton uskon asioissa.”

 

Hän totesi myös: ”Jumalallinen Ehtoollinen ei ole aihe, josta on mahdollista keskustella siitä yksinkertaisesta syystä, ettet voi saada siitä mitään tartuntaa, sillä se on Jumala itse. Uskotpa tai et, niin se on. Minä uskon Jumalaan ja Hänen voimaansa. Kaipasin Jumalallista Ehtoollista tosi paljon, mutta noudatin määräyksiä. Näin kuitenkin, että yhteiskunnassa toisilla on erilaiset vapaudet. Sen vuoksi en enää toimi samalla tavoin, jos Ehtoollinen kielletään minulta uudelleen.”

 

”Koronavirus ei pelota minua. Noudatan tiedemiesten antamia turvamääräyksiä, mutta minulle kaiken yläpuolella on Jumala. En nosta koronavirusta Jumalan yläpuolelle, kuten jotkut tiedemiehet tekivät. Minulle Jumala on kaiken yläpuolella.”

 

”Vein kerran isäni avosydänleikkaukseen, kaksikymmentä vuotta sitten. Muistan, miten silloin lääkäri sanoi meille: ’Me teemme, mitä voimme, mutta kaiken yläpuolella on Jumala.’ Koronaviruksen kohdalla me olemme unohtaneet tämän.”

 

”Kirkot suljettiin. Tieteen piiristä sanottiin, ettei meidän pidä mennä palveluksiin. Minulle se kävi kalliiksi. Sen sijaan, että olisimme polvistuneet Jumalan edessä ja pyytäneet, että pääsisimme irti tästä synnistä, meitä kehotettiin pysyttelemään kaukana Jumalasta. Asiat eivät kuitenkaan ole niin. Jos Kreikka pelastui, se ei johdu vain siitä, että noudatimme määräyksiä, vaan siitä, että Jumalanäiti ja Jumala puuttuivat asiaan. Uskon, että Jumalan käden vaikutuksesta, jumalallisen asioihin puuttumisen vuoksi, meillä oli niin vähän kuolonuhreja.”

 

 

(kääntänyt referoiden kreikasta; Hannu Pöyhönen)