"Me olemme todella aivan viimeisten aikojen munkkeja"

 

"...hengellisiä ihmisiä pukeutuneena viittaan. Ilman että kukaan olisi hallitsemassa toista. Sillä toisen hallitseminen on suuri synti – kaikenlainen pyrkimys siihen, että olisi jollakin tapaa ylitse muiden. Sillä meillä on kuuliaisuustehtäviä, eikä mitään tällaisia valta-asetelmia.

 

Jos suljemme pois erilaiset erityisen suuret kiusaukset ja murheet, jotka meitä kohtaavat ja joiden kohdalla vastuussa olevien henkilöiden täytyy puhua voimallisemmin ja jossain määrin jyrkästi – mutta nämä poikkeukset siis poissulkien – luostarissa ei voi havaita sitä, kuka luostarissa on johtaja, kuka kuuliaisuusveli ja kuka ylempi, kuka alempi. 

 

Aivan samoin kuin mehiläispesässä, jossa jokainen tehtävä on valmistaa mettä, niin samoin luostarissa jokainen koettaa sydämessään tuottaa hengellisellä tavalla mettä. 

 

Me olemme todella aivan viimeisten aikojen munkkeja, ja entisaikojen isät ovat ennustaneet meistä viimeisten aikojen munkeista. Muiden muassa pyhä Nilos Athoslainen, Mirhanvuodattaja. Ja vielä lähempänä meitä olevina aikoina pyhä Ignati Brjantšaninov, joka oli useita vuosia ohjaajavanhuksena Pietarin ulkopuolella ja myöhemmin hänestä tuli arkkipiispa. 

 

Hän ennusti, millaisia ovat munkit ja munkkilaisuus viimeisinä aikoina. Hänellä oli suuri huoli siitä, miten vaikeina viimeisinä aikoina munkit ja uskovat ja eri säätyihin kuuluvat kristityt, vanhat ja nuoret, kilvoittelevat ja vaeltavat..."

 

- Arkkimandriitta Efraim, 

Pyhän apostoli Andreaan ja pyhän Antonios Suuren skiitta,

Athosvuori