Paisios: Viimeisestä Tuomiosta

Kristuksen käsi

 

Tulevalla Tuomiolla jokaisen ihmisen tila paljastetaan hetkessä ja jokainen ihminen omasta tahdostaan menee sinne, minne hän kuuluu. Jokainen ihminen tunnistaa - kuin televisioruudulta - oman viheliäisyytensä ja myös toisten hengellisen tilan. Hän vertaa itseään toiseen ja kumartaa päänsä ja menee paikkaan, johon kuuluu.

Esimerkiksi miniä, joka istui mukavasti jalka toisen päällä anoppinsa edessä, kun tämä jalka murtuneena piti huolta lapsenlapsesta, ei pysty sanomaan: "Kristukseni, miksi laitat minun anoppini Paratiisiin ilman minua?" Tuo tapaus tulee hänen mieleensä ja se tuomitsee hänet: hän muistaa, kuinka hänen anoppinsa seisoi jalka murtuneena pitääkseen huolta lapsenlapsesta, ja hän on liian häpeissään mennäkseen Paratiisiin - eikä siellä ole hänelle paikkaakaan.

Tai antaaksemme toisen esimerkin: luostari-ihmiset näkevät maailmassa elävien ihmisten vaikeudet ja koettelemukset ja kuinka he kohtasivat ne; ja jos he eivät eläneet kunnolla luostarielämää, he painavat päänsä ja jatkavat matkaansa siihen omaan paikkaansa, johon kuuluvat. Siis nunnat, jotka eivät miellyttäneet Jumalaa, näkevät sankarillisia äitejä, jotka eivät koskaan tehneet luostarilupauksia eikä heillä ollut niitä siunauksia tai mahdollisuuksia, joita nunilla oli. He näkevät sen, kuinka nuo äidit kilvoittelivat ja myös ne hengelliset korkeudet, jotka he saavuttivat, kun taas he (nunnat), jotka käyttivät aikansa pikkumaisiin asioihin ja antoivat niiden kiduttaa itseään, häpeävät! 

Nämä ovat ajatuksiani Viimeisen tuomion tavasta. Toisin sanoen: Kristus ei tule sanomaan "Tulepas tänne; mitä sinä teit?" Eikä Hän tule sanomaan: "Sinä menet helvettiin. Sinä menet Paratiisiin." Sen sijaan jokainen ihminen vertaa itseään toiseen ja menee itse oikealle paikalleen.

 

 

Pyhä Paisios Athosvuorelainen: Perhe-elämästä

(käännös: Athos-säätiö)