Звернення Блаженнішого Митрополита Онуфрія до української пастви

 

 

 

KIOVAN METROPOLIITTA ONUFRIN SANOJA ERI LÄHTEISTÄ KOSKIEN SOTAA UKRAINASSA:

 

"Sota on kauhistuttavin synti, joka maailmassa on. Se saa sinut katsomaan toista ihmistä... ei Jumalan kuvana... vaan vihollisena, joka tulee tuhota. Sen vuoksi ei ole mitään oikeutusta niille, jotka aloittavat sotia."

"Ukrainan Ortodoksinen Kirkko on aina johdonmukaisesti puolustanut meidän valtiomme koskemattomuutta ja suvereeniutta. Ja tänään pyydämme teitä, Vladimir Vladimirovitš Putin, lopettamaan sodan. Ukrainan ja Venäjän kansat ovat nousseet samasta Kiovan Dnepr-joen (Kastealtaan) lähteestä. Ja on meille suurin häpeä, että olemme sodassa keskenämme. Sota tällaisten kansojen välillä on Kainin murha, koska se toistaa ensimmäisen murhan syntiä, mikä maan päällä tapahtui, kun Aadamin poika Kain tappoi nuoremman veljensä Aabelin."

"Tällaisella sodalla ei ole mitään oikeutusta Jumalan eikä ihmisten edessä."

"Valitettavasti Venäjä on aloittanut sotilaallisen taistelun Ukrainaa vastaan ja tänä kohtalokkaana hetkenä pyydän teitä olemaan panikoitumatta, pysymään urheina ja osoittamaan rakkautta kotimaatanne ja toisianne kohtaan. Minä kutsun teitä ennen kaikkea tehostamaan katumuksellista rukousta Ukrainan puolesta, meidän armeijamme puolesta ja meidän kansamme puolesta. Minä pyydän teitä laittamaan syrjään keskinäiset kahnaukset ja väärinymmärrykset ja yhdistymään rakkaudessa Jumalaa ja kotimaatamme kohtaan."

"Tänä traagisena aikana me ilmaisemme hartaan rakkautemme ja tukemme sotilaillemme, jotka vartioivat ja suojelevat ja puolustavat meidän maatamme ja meidän kansaamme. Herra siunatkoon ja varjelkoon heitä!"

"Jumala loi meidät älyllisiksi olennoiksi, Hän loi meille suuren sanan lahjan. Ja tällä ajattelukyvyllä ja sanalla meidän täytyy ratkaista ne ongelmat, jotka maan päällä nousevat keskuudessamme. Kutsun kaikkia lopettamaan sodan ja istumaan alas neuvottelupöytään ja ratkaisemaan meitä jakavat ongelmat sivistyneellä ja ja jumalallisella tavalla, järjen ja sanojen avulla."

"Minä toivon vilpittömästi, että Jumala antaa meille meidän syntimme anteeksi ja että Jumalan rauha vallitsee maassamme ja koko maailmassa!"

 

 

 

Kiovan metropoliitta Onufri Athoksella Dohiarioksen luostarin Igumeni Gregorioksen vieraana vuonna 2017

 

 

"Ortodoksista Kirkkoa vainotaan, missä tahansa se onkin. Se on kauhistuttava vaino. Meillä tulee olla nöyryyttä ja rukousta. Nöyryyttä ja rukousta. Mutta myös: (uskon) tunnustamista, tunnustamista."

+ Dohiarioksen luostarin Igumeni Gregorios (+2018) Kiovan metropoliitta Onufrille