”Sinä siunattu sielu, Jumalanäiti ei väsytä. Hän virvoittaa!”

Paisios ja Jumalanäiti

 

 

Lemessoksen metropolitta Athanasios kertoo:

Eläessäni Athosvuorella teimme joskus ison litanian (ristisaaton), kuten siellä pääsiäispäivinä on tapana, ja kannoimme Jumalanäidin ikonia. Se oli suurikokoinen ihmeitätekevät ikoni, Aksion estin, ja tuo valtava litania kesti tuntikausia. Litania on pitkä! Jokin hetki vierelleni ilmaantui vanhus Paisios kantaen ikonia.

Nousimme ylämäkeä pitkin metsäisellä vuorenrinteellä. Koska Vanhukselta oli lähestulkoon poistettu keuhkot – hänellä oli jäljellä toisesta vain puolikas – hän tunsi aina vaikeutta kävellessään tai noustessaan jonnekin; hän oli myös ruumiillisesti heikko, hänellä ei ollut voimia. Eräänä hetkenä, kun näin hänen kantavan ikonia ja nousevan ylämäkeä, sanoin hänelle: "Vanhus, väsyitkö?"

Hän hymyili ja sanoi minulle: ”Sinä siunattu sielu, Jumalanäiti ei väsytä. Hän virvoittaa!”

Hän saattoi väsyä ruumiillisesti, mutta sisäisesti hän oli levännyt, sillä todellakaan Jumala ei väsytä ihmistä. Ja kun kuulemme jonkun sanovan: "Tiedätkö, väsyin hengelliseen kilvoitteluun", "väsyin Jumalan käskyjen noudattamiseen", "väsyin Jumalan käskyjen toteuttamiseen", se tarkoittaa, että tuo ihminen ei ole vielä yltänyt sellaiseen hengelliseen tilaan, että rakastaisi Jumalan käskyjä. Sen tähden hän väsyy. Hän luulee tekevänsä jotakin hyvin suurta.

Kun rakastat Jumalan käskyjä ja näet, miten paljon käskyistä kumpuaa armoa, silloin et väsy niihin, vaan ne päinvastoin virvoittavat sinut. Synti ja saa maailmallinen elämä saavat sinut väsymään.

 

 

 

 

Teksti: Vima Orthodoksias 1.5.2022; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen

Kuva: Agioreiti Fotothiki