Pyhä Nikodemos Athosvuorelainen (1749–1809): Ohjeita niille, jotka ovat hengellisesti haavoittuneet

 

 

 

Kun olet haavoittunut langettuasi johonkin syntiin voimattomuutesi tähden tai joskus tieten tahtoen, älä pelkää. Älä edes järkähdä sen vuoksi, vaan palaa heti Jumalan luo ja sano näin:

 

”Katso, Herrani; tuollaista tein, tällainen kuin olen. Koska olen pyrkimyksissäni niin huonosti suuntautunut ja niin voimaton, mitään muuta kuin lankeamista ja sortumista saatoitkaan minulta odottaa.”

 

Lisäksi kiitä Häntä ja rakasta Häntä enemmän kuin koskaan ennen ihmetellen Hänen näin suurta laupeuttaan, sillä vaikka Hän tulikin murheelliseksi sinun vuoksesi, Hän silti ojentaa sinulle oikean kätensä ja auttaa sinua, ettet lankeaisi syntiin uudelleen. Lopuksi sano hyvin rohkeasti Hänen suurta laupeuttaan muistaen: ”Herrani, anna Sinä minulle anteeksi! Äläkä anna minun vastedes elää erossa sinusta, etääntyä Sinusta koskaan tai enää murehduttaa Sinua.”

 

Näin tehdessäsi älä mieti, antoiko Hän sinulle anteeksi, sillä sellainen ei ole mitään muuta kuin ylpeyttä, mielen aiheuttamaa häirintää, ajantuhlausta ja paholaisen petosta väritettynä joillakin hyvillä tekosyillä. Sen tähden jättäen itsesi vapaana Jumalan laupiaisiin käsiin, jatka kilvoitustasi, ikään kuin et olisi langennutkaan.

 

Ja jos heikkoutesi vuoksi sorrut syntiin monta kertaa päivässä, tee silloin joka kerta niin kuin sanoin sinulle antamatta toivosi Jumalaan yhtään heiketä. Syyttäen itseäsi enemmän ja vihaten syntiä enemmän kilvoittele elääksesi entistä tarkkaavaisemmin.

 

Tällaisen harjoittaminen ei miellytä paholaista, sillä se näkee sen olevan Jumalalle hyvin mieleistä. Lisäksi vihollinen tuntee itsensä häväistyksi nähdessään, miten sen aiemmin voittama onkin nyt kukistanut sen.

 

Tämän vuoksi se käyttää erilaisia keinoja estääkseen meitä toimimasta noin. Monesti se onnistuukin pyrkimyksessään meidän välinpitämättömyytemme tähden ja siksi, että me pidämme itsestämme niin huonosti huolta.

 

Saavuttaaksesi siis rauhan, toimi näin: unohda kokonaan lankeemuksesi ja syntisi sekä jättäydy ajatuksissasi Jumalan suuren hyvyyden varaan. Ajattele myös, että Hän on erittäin hyvätahtoinen ja haluaa antaa sinulle anteeksi jokaisen synnin, kuinka raskas se onkaan, ja kutsuu syntistä monin tavoin ja välinein erilaisilta teiltä, jotta hän tulisi tuntoihinsa ja yhdistyisi Hänen kanssaan tässä elämässä Hänen armonsa kautta ja voidakseen tulevassa pyhittää hänet kunniallaan ja lahjoittaa hänelle ikuisen autuuden. Kun sitten koittaa aika mennä synnintunnustukselle, johon kehotan sinua osallistumaan usein, muista kaikki syntisi. Uutta tuskaa ja murhetta tuntien paljasta ne kaikki rippi-isällesi ja tee halukkaasti katumusharjoitus, jonka hän sinulle määrää.

 

 

Kirjasta "Näkymätön sodankäynti",

lainattu nettilehti Vima Orthodoksias 2.3.2023 kautta;

käännös kreikasta Hannu Pöyhönen