Kirje athoslaiselle munkille Athosvuoren Suojelijasta

Pyhä Nikolaj Velimirović, Ohridin ja Žičan piispa (1880-1956)

 

 

Miksi te surette, athoslaiset? Ja miksi ovat sielunne surullisia? Sortavatko ihmiset teitä? Katsokaa Athoksen mäntypuita, kuinka pitkiä, suoria ja sileitä ne ovatkaan juuri niillä paikoilla, missä niitä eniten rajoitetaan!

 

Sinä tiedät totuuden ja sen vuoksi sinulla on sisäinen vapaus. Ja totuudesta ja vapaudesta tulee sielun hiljaisuus. Sielun hiljaisuudesta nousee ilo. Te olitte ilon kantajia ja lohdutuksen kylväjiä balkanilaisille vuosisatojen ajan. Nytkö etsit lohdutusta meiltä, jotka elämme maailman verkoissa? Koko maailma ei voi antaa sinulle murto-osaakaan siitä lohdusta, jonka voi antaa kuolematon Kuningatar – Kuninkaan ensimmäinen tytär. Kaikki hänen ikoniensa nimet viittaavat lohdutukseen ja iloon. Tiedät, mitä Herra profetoi apostoleille: Maailmassa teillä on ahdistus. Ja mitä muuta olivat apostolit kuin matkaavia askeetteja? Koko maailma oli heidän luostarinsa. Mutta tässä suuressa luostarissa jokaisella oli kelja, jonne maailmalla skandaaleineen ja myrskyineen ei ollut sisäänpääsyä. Sisimmässään, sydämissään, kuten suljetuissa keljoissa, he pitivät totuuden ja vapauden, hiljaisuuden ja ilon.

 

Vaikka olette paikallanne liikkumattomina, teidän totuutenne valo ja rukoustenne tuoksu tuntuvat maailmassa. Te ripustaudutte siihen kiveen, jota kutsutaan Pyhäksi Vuoreksi niin kuin pylväskilvoittelijat pylväisiin; totisesti, te kaikki olette pylväskilvoittelijoita. Ja jos maailman myrskyt joskus iskeytyvät pilarianne vastaan, tuleeko teidän pelätä? Katsokaa, kuinka jylisevät aallot iskeytyvät Athosta vastaan ja sitten hajonneina kääntyvät takaisin. Samalla tapaa maailman pahat aallot roiskivat yhteisöjänne, mutta sitten jälleen palaavat häpeissään vesiränneihinsä. Hodigitria nujertaa ne mahtavalla sauvallaan. Kun ihmiset sortavat ja häiritsevät teitä, älkää katsoko heihin, vaan katsokaa häneen, kaikkein puhtaimpaan sotajoukkojen Johtajaan. Hän tietää, kuinka käsitellä kaikkia valtionsa ja kunniansa vihollisia. Olet lukenut, kuinka hän on historian aikana kiivaasti rangaissut Athoksen ahdistajia. Sinä muistat, kuinka hän peitti teidät suojaavalla peitteellään maailmansodan aikana. Pääskyä huolehtivaisemmin hän piteli pienokaisiaan. Ja ovatko ihmiset niin kauhistuttavia vihollisia, että teidän tulisi pelätä heitä? Ruohoa ja tuhkaa verrattuna avaruuden henkivaltojen pahuuteen, joiden kanssa teidän – hyvin aseistettuna – tulisi todella taistella. Ja jos teidän Kuningattarenne pelastaa teidät julmilta demoneilta, jotka eivät koskaan nuku, kuinka hän ei pelastaisi teitä ihmisten pahuudelta? Profeetta puhui teistäkin, kun hän sanoi: ”hänet saatetaan kuninkaan tykö. Neitsyet seuraavat häntä.” Hän on Kuninkaan ensimmäinen tytär, ja teidän sielunne ovat neitseitä, jotka seuraavat häntä kuningasten Kuninkaan valtaistuimen luo. Hänen kätensä ohjaavat teitä, hänen peitteensä peittää teidät, hänen katseensa seuraa teitä, hänen rakkautensa lämmittää teitä, hänen esimerkkinsä vahvistaa teitä. Autuaita olette te, Jumalan väsymättömät palvojat! Autuaita olette te, Jumalansynnyttäjän valtion valitut asukkaat! Hän ei vaadi teiltä minkäänlaista veroa, mutta hän vaatii puhdistetusta kullasta valmistetun kolmen kultapalan lahjan. Ensimmäinen pala – neitseen puhtaus. Toinen pala – neitseen vaatimattomuus. Kolmas pala – neitseen kuuliaisuus. Noista kolmesta lahjasta hän lupaa viedä teidät maalliselta Pyhältä Vuorelta taivaalliseen.

 

Miksi te surette, athoslaiset? Ja miksi ovat sielunne surullisia?

 

Siunaus ja pelastus koittavat sinulle Jumalalta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄHDE: Missionary Letters of Saint Nikolai Velimirovich. Part I, s.114-115.