Athos-Säätiön Panagian juhlavuoden päätapahtuma

 

Gerontas

 

SUNNUNTAINA 30.07.2023

OHJELMA

05:00 Aamupalvelus
07:00 Jumalallinen liturgia
09:00 Aamiainen
10:00 Seminaarin ensimmäinen jakso:
Vanhus Efraimin elämä sanoin ja valokuvin (pm. Joosef)
Vanhus Efraim luostarinjohtajana (pm. Joosef)
Vanhus Efraim rippi-isänä (Heikki Alex Saulamo)
Vanhus Efraimin hengellinen perhe (Heikki Alex Saulamo)
13:00 Lounas
14:00 Seminaarin toinen jakso:
Vanhus Efraimin yhteydet Suomeen ja käynnit maassamme (Hannu Pöyhönen)
Vanhus Efraimin suhde Athos-Säätiön Panagiaan (Hannu Pöyhönen)
15:00 Panihida vanhus Efraimin puolesta hänen muistokseen nimettävässä puistossa
16:00 Kahvi ja tee
16:30 Seminaarin kolmas jakso:
Vanhus Efraimin keskeiset opetukset ja hengellisen elämän painotukset (pm. Joosef)
Kuvakooste Vanhus Efraimista
18:00 Ehtoopalvelus

 

 

Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagia järjestää 10-vuotisjuhliensa päätapahtumana seminaarin Pyhän Andreaan skiitan edesmenneestä johtajasta arkkimandriitta Efraimista. Seminaari pidetään päivätapahtumana heinäkuun viimeisenä sunnuntaina 30.7. ja siihen osallistuu puhujana myös Pyhän Andreaan skiitalla kilvoitteleva suomalaissyntyinen pappismunkki Joosef. Hänen mukanaan skiitalta saapuu Suomeen myös munkki Job.

 

Vanhus Efraim nukkui kuolonuneen tänä vuonna 30.3. vaikean sairauden jälkeen. Hän oli Kreikassa hyvin kunnioitettu puhuja ja yleensäkin hengellinen persoona, jolla oli tuhansia rippilapsia. Hän oli vielä tunnetumman Athosvuorelta Amerikkaan muuttaneen ja sinne 20 luostaria perustaneen vanhus Efraim Filotheoslaisen hengellinen lapsi ja niveltyi siten Athosvuoren hengelliseen uudistukseen keskeisesti vaikuttaneen pyhän Joosef Hesykastin (k. 1959) hengelliseen perheeseen.

 

Pyhän Andreaan skiitan vanhus Efraim kiinnostui Suomesta hänen alaisuudessaan kilvoitelleen isä Joosefin kautta. Vuodesta 2002 alkaen hän vieraili Suomessa melko säännöllisesti, kaikkiaan noin kaksitoista kertaa osallistuen aina johonkin hengellistä elämää käsittelevään seminaariin ja vieraillen myös paikalliskirkkomme seurakunnissa puhujana. Hän pyrki erityisesti tukemaan maassamme luostarielämää kaikkien yhteiseksi hyödyksi ja vaikutti keskeisesti Athos-Säätiön asettumiseen Lammin Panagialle henkisellä tuellaan ja rukouksillaan.

 

Seminaari Panagiassa alkaa pappismunkki Joosefin toimittamalla aamupalveluksella ja Liturgialla ja kestää illalla toimitettavaan ehtoopalvelukseen saakka. Seminaarin osallistumismaksu on 60 euroa sisältäen luentojen lisäksi Liturgian jälkeisen aamiaisen, päiväkahvin ja lounaan. Seminaarista kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan ruokajärjestelyjen toimivuuden vuoksi etukäteen sähköpostitse osoitteeseen info@athossaatio.fi

 

Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

 

Athos-Säätiö pyrkii julkaisemaan vanhus Efraimista myös kirjan, johon on tarkoitus koota hänen Suomessa pitämiään puheita. Jos jollakulla on myös joitakin erityisiä muistoja tai kokemuksia hänen persoonaansa liittyen, hän voisi välittää ne edesmenneen Vanhuksen muistoksi ja Jumalan kunniaksi sähköpostitse Athos-Säätiölle. Myös niitä voidaan liittää kirjaan kertojan antaessa siihen luvan, joko nimellä varustettuna tai anonyymisti.