Lehdistötiedote 25.06.2013

vapaaseen käyttöön
 

 


Athos-säätiön esikoisnäyttely Lammilla

 

Hämeenlinnan Lammille, Ronnin kylään, kesäkuussa muuttanut Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiö avaa toimitiloissaan esikoisnäyttelyn sunnuntaina 7.7.2013 klo 14. Näyttelyn nimi on ”Athosvuoren munkkeja ja bysanttilaisia ikoneita”. Näyttely koostuu kreikkalaisen ikonimaalarin Konstantinos Ksenopouloksen ja hänen neljän oppilaansa ja työtoverinsa yli 90 teoksesta.

Näyttelyn avajaiset ovat kaikille avoimet. Ne alkavat lyhyellä rukoushetkellä, jonka jälkeen Säätiön edustajat esittelevät näyttelyn töitä ja niiden tekijöitä.

Vuonna 1959 syntynyt Ksenopoulos on yksi Kreikan arvostetuimpia ikonimaalareita, jota pidetään erityisen taitavana muotokuvamaalarina ja vanhojen klassisten ikoneiden jäljentäjänä. Hän on saanut myös monia kansainvälisiä tunnustuksia. Merkittävin niistä on vuonna 2008 annettu arvonimi ”Aleksandrian ja Koko Afrikan Patriarkaatin ikonimaalariylimys”, jota ei ollut myönnetty 600 vuoteen. Vuonna 2011 Ksenopoulos järjesti kutsusta bysanttilaisen ikonitaiteen näyttelyn Europarlamentin tiloissa Brysselissä.

Ksenopoulos on myös opettanut ikonimaalausta Kreikan lisäksi seitsemässä maassa, muun muassa Suomessa. Hän on suomalaisille tuttu myös töistään. Hän on maalannut Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkon seinämaalaukset ja Lintulan luostarikirkon kupolin seinämaalaukset, jotka valmistuivat viime vuonna hänen lahjoituksenaan.

Athos-säätiön avajaisnäyttely on myyntinäyttely. Se on avoinna vuoden loppuun saakka. Näyttelyajat ovat heinäkuusta syyskuun loppuun tiistaista lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaina klo 13–17, sen jälkeen lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13–17. Sisäänpääsymaksu on aikuisilta 10 e ja lapsilta (10–15 v.) 5 e.

Ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos on henkilökohtaisesti tavattavissa näyttelypaikalla sunnuntaina 29.7. klo 13–15, jolloin hän myös maalaa näytteeksi yhden athoslaisen kilvoittelijan muotokuvan.

Näyttelypaikasta löytyy tarkempaa tietoa Athos-säätiön internetsivuilta (www.athossaatio.fi).

Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön hallitus