Pyhä Demetrios Mirhanvuodattaja

 

 

"Kerron lyhyen esimerkin kaukaisesta menneisyydestä: ensimmäisillä kristillisillä vuosisadoilla eli pyhä Demetrios Mirhanvuodattaja, Thessalonikista. Miltä teistä tuntuu, kun luette hänen elämänkertaansa? Hän oli nuori, hän oli maallikko, hän oli sotilas, noin 25-27-vuotias, ja hän oli saavuttanut niin suuret himottomuuden ja jumaloitumisen mitat. Sillä se tosiasia, että hänen pyhäinjäännöksensä vuotavat jatkuvasti mirhaa, ei johdu pelkästään hänen marttyyrikuolemastaan.

 

Hänen kyljissään olevista keihään piston jäljistä vuotaa mirhaa ikään kuin lähteestä. Tämä jatkuva mirhanvuodatus on osoitus siitä, miten puhtaasti ja nöyrästi hän eli koko maan päällisen elämänsä ajan."

 

 

- Pyhän apostoli Andreaan ja pyhän Antonios Suuren skiitan johtaja, arkkimandriitta Efraim

luennolla "Ortodoksinen elämänlaatu Kirkon askeettisessa perinteessä I" (21.9.2013)

 

”Marttyyrikilvoituksen aikana Jumala lähettää pyhittyneille marttyyreille erityisen Armon, oman marttyyriarmon, jotta he voivat kestää marttyyrikilvoitukset. Kuten lääketieteessä potilas nukutetaan leikkaukseen, eikä hän tunne kipua, niin tämän Armon avulla marttyyrit tunsivat vähemmän kipua. Tietenkin nämä marttyyrit olivat ennen marttyyrikilvoitustaan eläneet hyveellistä elämää.”  - Vanhus Efraim