Pyhä Paisios: Nämä pienet ristit

 

risti

 

 

- Oi Vanhus, minulla on aina kaulassani se pieni risti, jonka sinä annoit minulle, ja se auttaa minua pääsemään yli vaikeuksista.

- Kyllä, nämä pienet ristit ovat meidän ristejämme. Kuten ne, joita pidämme kaulassamme ja jotka suojelevat meitä elämässä. Mitäs luulet? Kannammeko suurta ristiä? Vain Kristuksen risti oli erittäin painava, koska rakkaudesta meitä ihmisiä kohtaan Kristus ei halunnut käyttää itseensä jumalallista voimaansa. Hän myös kantaa kaikkien maailman ristien painon ja jumalallisella avullaan ja suloisella lohdutuksellaan ottaa meiltä pois koettelemusten tuskien taakan.

 

risti 2

 

– Katsohan, sellaisia pikkuristejä ovat meidän ristimme, samanlaisia kuin nuo kaulaan ripustamamme, jotka suojelevat meitä elämässämme.

Hyvä Jumala järjestää jokaiselle ihmiselle ristin hänen kestokykynsä mukaan, ei sitä varten, että hän kärsisi vaan että hän nousisi ristiltään taivaaseen, sillä syvimmältään risti on portaat, jotka johtavat Taivaaseen. Jos ymmärrämme, millaisen aarteen tallennamme koettelemusten tuskasta, me emme napise vaan ylistämme Jumalaa kantaessamme tuota pikkuristiä, jonka Hän meille antoi. Näin me iloitsemme jo tässä elämässä ja toisessa me saamme sekä eläkkeen että kertakorvauksen vaivoistamme.

Täällä kärsivä on autuas, sillä mitä enemmän hän kokee vaivaa tässä elämässä, sitä suuremman avun hän saa toisessa, sillä hän maksaa pois syntiensä velkaa. Koettelemusten ristit ovat kallisarvoisempia kuin Jumalan meille antamat armolahjat, ”talentit”. Sen tähden kaikissa koettelemuksissa sanokaamme: ”Jumalani, kiitän Sinua, sillä tämä oli tarpeen pelastumiselleni.”

 

- Suomennoksia eri lähteistä

- toisena lähteenä Pyhä Paisios Athosvuorelainen: ”Perhe-elämästä”.

Suomennokset: Athos-säätiö