Panagian puistotie
16900 Lammi
TULOSSA VUONNA 2021
Ortodoksisen uskon pääkohdat, 16.–18.4.
Tällä kurssilla perehdytään Ortodoksisen kirkon keskeisimpään opetukseen Nikean uskontunnustuksen pohjalta, joka sisältää kristinuskon pelastavan opetuksen suppeassa ytimekkäässä muodossa. Kurssi on erityisen hyödyllinen Ortodoksiseen kirkkoon liittymistä suunnittelevalle ja siihen vasta liittyneille, mutta myös muille, koska Kirkon rikkaasta perinteestä löytyy aina ammennettavaksi uutta raikasta vettä. Kurssin opetuksesta vastaavat TT Hannu Pöyhönen ja TM Heikki Alex Saulamo. Täysihoitomaksu on 230–260 e majoituksesta riippuen.
”Oi pyhä Pääsiäinen, Herran pääsiäinen...” 14.–16.5.
Kurssilla käydään läpi kristillisen Pääsiäisen taustaa sekä sen asemaa Kirkon uskon ja kristillisen maailmankatsomuksen perustana valottamalla aihetta Pyhillä Kirjoituksilla, liturgisilla teksteillä ja pyhien isien teoksilla. Luennoilla käsitellään myös kysymystä kristillisen Pääsiäisen ajankohdan määräytymisestä ja yhteisesti vietetyn Pääsiäisen merkityksestä ortodoksisen perinteen puitteissa. Kurssin opetuksesta vastaavat TT Hannu Pöyhönen ja TM Heikki Alex Saulamo. Täysihoitomaksu on 230–260 e majoituksesta riippuen.
Bysanttilaisen ikonimaalauksen kurssi, 24.–28.5.
Kurssilla opetellaan ikonimaalausta bysanttilaisen tekniikan mukaan. Kurssi soveltuu sekä vasta-alkajille että niille, joille bysanttilainen ikonimaalaustekniikka on entuudestaan tuttu. Aihe on vapaavalintainen. Opettajana toimii Heljä-Marja Surcel. Täysihoitomaksu on 390–430 euroa majoituksesta riippuen. Ikonilauta ja värit eivät sisälly hintaan.
Retriitti: teemana Raamattu, 16.–18.7.
Retriitti perustuu Raamatun lukemiseen ja tutkimiseen. Viikonvaihteen aikana käydään alustusten ja keskustelujen muodossa läpi Raamatun tekstejä, joissa puhutaan kristillisestä uskosta, sen perustasta, ilmenemismuodoista, luonteesta ja päämäärästä pyrkien löytämään teksteihin ortodoksisesta kokemusperinteestä nousevia näkökulmia. Retriitin aikana osallistutaan aktiivisesti myös jumalanpalveluksiin, joissa Raamatun lukeminen on keskeinen elementti. Retriitin ohjaajina toimivat pastori Mikko Ylinen, TT Hannu Pöyhönen ja TM Heikki Alex Saulamo. Täysihoitomaksu on 230–260 e majoituksesta riippuen.
Venäjän puhumisen alkeet, 19.–23.7.
Tavoitteena on oppia puhumaan ja ymmärtämään venäjää tavallisissa arkielämän tilanteissa. Harjoittelemme kielen ääntämistä, puhumista, lukemista ja ymmärtämistä. Opettelemme myös selviämään yksinkertaisista asioista, joihin matkailija joutuu, sekä tutustumme venäläiseen kulttuuriin ja tapoihin. Kurssi on jatkoa toissa vuonna pidetylle, vaikka uudetkin voivat tulla mukaan. Ennen kurssille tuloa osallistujan olisi syytä tutustua ainakin venäjän kirjaimiin. Opettajana HuK Tarja Kiviniemi. Täysihoitomaksu on 390–430 e majoituksesta riippuen.
Aikamme ortodoksiset pyhät, 20.–22.8.
Viime vuosisadalla eri puolilla ortodoksista maailmaa eli poikkeuksellisen paljon suuria pyhiä, joilla oli ja yhä on laaja vaikutus omassa maassaan ja sen ulkopuolellakin. Monet heistä on kanonisoitu vastikään. Tämän kurssin puitteissa tutustumme heihin Athos-Säätiön Ilosanoman kirkon pylväisiin tehtyjen seinämaalausten kautta, muun muassa Johannes Venäläiseen, Kosmas Aitolialaiseen, Nektarios Eginalaiseen, Arsenios Kappadokialaiseen, Siluan Athosvuorelaiseen, Georgios Karslidikseen, Justin Popovitsiin, Porfyrios Kausokalivialaiseen, Jakovos Tsalikikseen, Gabriel Urgebadzeen, Paisios Athosvuorelaiseen ja Sofroni Saharoviin painottuen erityisesti heistä Suomessa vähiten tunnettuihin. Kurssin opetuksesta vastaavat TT Hannu Pöyhönen ja TM Heikki Alex Saulamo. Täysihoitomaksu on 230–260 e majoituksesta riippuen.
Ortodoksisen kirkon naispyhät, 20.11.
Ortodoksisen kirkon naispyhät ovat monille tuntemattomia, vaikka heitä on elänyt kautta vuosisatojen ja monet heistä ovat nauttineet eläessään suurta arvostusta. Tämän kurssin aikana tutustumme eri vuosisatojen naispyhiin, joista jotkut osallistuivat antaumuksellisesti lähetystyöhön, toiset elivät erakko- tai luostarikilvoittelijoina ja monet puolestaan kuolivat marttyyreina. Erityisesti perehdymme Athos-Säätiön Pyhän Basileioksen kappelin takaseinälle kuvattuihin ja kristinuskon historian kannalta keskeisiin naispyhiin. Kurssin opetuksesta vastaavat TT Hannu Pöyhönen ja TM Heikki Alex Saulamo. Yhden päivän täysihoitomaksu on 50 e.
Jerusalem, Suuren Kuninkaan kaupunki, 26.–28.11.
Mikä teki Jerusalemista Pyhän kaupungin? Kurssilla tarkastellaan Jerusalemia pyhänä kaupunkina ja pyhiinvaelluskeskuksena vanhan liiton ajoista nykyaikaan saakka. Painopiste on varhaiskirkon ajoissa, mutta kurssilla luodaan katsaus myös islamilaisen Jerusalemin syntyyn. Luennoista vastaa pappismunkki Serafim Seppälä, joka toimii systemaattisen teologian professorina Itä-Suomen yliopistossa. Täysihoitomaksu on 230–260 e majoituksesta riippuen.
Huom! Athos-Säätiön toimintaa voidaan koronarajoitteiden helpottuessa vielä lisätä vuoden varrella, joten tilannetta kannattaa seurata Athos-Säätiön internetsivuilta.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset mielellään sähköpostitse
osoitteeseen info@athossaatio.fi
tai puhelimitse numeroon
050-441 2036.