Pyhä Paisios: Maahankumarruksien hyödyllisyydestä

 

– ”Vanhus, miksi te Athosvuorella teette niin monia maahankumarruksia?”

– Laihtuaksemme! Mitä ihmettä sinä siunattu sielu oikein kyselet? Niin pitkään olet elänyt Kirkon piirissä etkä tiedä?

Maahankumarruksia tehdään monista syistä. Me heittäydymme ruumiinemme maahan ilmentääksemme sydämemme murtuneisuutta ja katumustamme.

Sitä paitsi otsan painaminen maahan auttaa meitä, jottemme unohda olevamme tomua ja tuhkaa. Tuohon maahan me jälleen palaamme.

Sen jälkeen me nousemme ja julistamme tällä tavoin, että heräämme kuolleista ja tulemme seisomaan kaksin jaloin viimeisenä päivänä, Kristuksemme toisessa tulemuksessa.

Heittäydymme maahan myös sen tähden, että mekin tulisimme hyväksi maaksi, joka kykenee ottamaan vastaan Kristuksen ja kantamaan satakertaisen sadon.

Maahankumarrukset ovat lisäksi tapa antaa kiitos ja kunnia Korkeimmalle Jumalalle. Kokemukseni perusteella olen tosiaan huomannut, miten paljon maahankumarrukset auttavat siinä, että saamme pöyhkeilevän ja ylimielisen henkemme taipumaan ja asettumaan aloilleen, niin kuin publikaanin kohdalla (Luuk. 18:13).

Voi, tietäisivätpä kristityt, miten hyödyllisiä maahankumarrukset ovat sielulle ja ruumiille! Silloin he eivät askaroisi joogan ja kaikkien noiden hindulaisten ja uuden aikakauden tekniikoiden kanssa, jotka vahingoittavat pitkäkestoisesti koko heidän olemustaan jättäen lopulta mieleen demonisen katkun ja heidän sieluunsa löyhkän.

(Teksti: Vima Orthodoksias 27.6.2021; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen)