Arkkimandriitta Emilianos, Simonopetran igumeni

Sofroni ja Emilianos

Kuvassa Pyhä Sofroni ja arkkimandriitta Emilianos, lähde: diakonima.gr

 

Vanhus Emilianos toimi ennen sairastumistaan athoslaisen Simonopetran luostarin igumenina v. 1974-2000. Hän siirtyi tuonilmaisiin toukokuussa 2019. Viimeiset vuotensa hän eli Simonopetran luostarin alaisuudessa toimivassa Ormylian nunnaluostarissa, Halkidikilla. Hyvää paratiisia, Vanhus Emilianos!

 

 

Ilon tärkeydestä

Suo toiselle ensin hymysi

Jumala tietää, milloin sydämessäsi on tilaa

Pyhien tekstien lukemisesta

Älä anna himojesi lannistaa sinua

 

Vanhus Emililianoksen sanoja

(käännökset kreikasta: Hannu Pöyhönen)

 

"Jos haluamme omistautua Jeesuksen rukoukselle, meidän täytyy myös tunnustaa, että meillä on ongelma. Olemme vangittuja huoliemme ja askareidemme rajoihin. Meillä on aina kiire. Väsymme. Petymme. Elämme stressissä. Meitä vaivaavat häiritsevät ajatukset, himot ja sisäiset kuohunnat. Nukkuaksemme meidän täytyy olla nääntymispisteessä. Ollaksemme onnellisia meidän täytyy kuunnella musiikkia tai löytää jotain muuta huvitusta. Tämä tällainen ei ole elämää ensinkään! Se kuluttaa meidät loppuun eikä anna meidän rukoilla niin paljon ja sillä tavalla kuin haluamme."

 

 

"Sairaus on ihmiselle tilaisuus olla yksinänsä, ajatella itseään, rukoilla enemmän, ajatella kuolemaa. Sairaus pehmentää ihmisen sydämen, henkistää hänen lihansa ja henkensä, tekee ne kykeneviksi palvelemaan Jumalaa ja yhdistymään Hänen kanssaan. Sairaus muistuttaa minua, että olen ikuinen niin kuin Jumalakin, jonka kanssa joskus yhdistyn erottamattomasti. On olemassa sairaus, on olemassa Kristus, on olemassa kuolema, on olemassa iankaikkinen turmeluksettomuus. Jumalan meille lahjoittaa hiljaisuus, kaipaus mutta myös sairaus.
Pyhät paransivat sairaita, mutta eivät itseään. Kenellä ei ole sairauksia, muistuttaa venettä, joka ei ole vielä lähtenyt merelle, emmekä me tiedä, kestääkö se aaltoja! Sairaus antaa meille oikeuksia Jumalan edessä, sillä me kärsimme vastoin tahtoamme, ja sen vuoksi Jumala ottaa sen vastaan suurena uhrina ja lisää sen vapaaehtoisten hengellisten kilvoitustemme joukkoon..."
 
(Lähde: Vima Orthodoksias 13.1.2023)

 

 

Vanhuksen ja kuuliaisuusveljen välinen suhde (osa 1, pappismunkki Damaskinoksen blogi)

Vanhuksen ja kuuliaisuusveljen välinen suhde (osa 2, pappismunkki Damaskinoksen blogi)

Vanhuksen ja kuuliaisuusveljen välinen suhde (osa 3, pappismunkki Damaskinoksen blogi)

Katkelmia munkkeuden pysyvyydestä (pappismunkki Damaskinoksen blogi)