Pyhä Paisios: Kiusauksista juhlapäivinä

 

valoisa juhla

 

Etkö tiedä, että juhlina Kristus, Jumalanäiti ja Pyhät iloitsevat ja tarjoavat antimiaan, antavat ihmisille siunauksia, hengellisiä lahjoja? Tarjoavathan tässä maailmassakin vanhemmat antimiaan, kun heidän lapsensa juhlivat, ja kuninkaat myöntävät armahduksia rangaistuksista, kun joku kuninkaallinen lapsi syntyy, miksi siis Pyhät eivät tarjoaisi niitä? Ja heidän antamansa ilo kestää pitkään ja auttaa suuresti sieluja. Koska paholainen tietää tämän, se aiheuttaa kiusauksia, jotta ihmiset jäisivät ilman jumalallisia lahjoja eivätkä iloitsisi eivätkä hyötyisi juhlasta.

Ja toisinaan näet, että juhlan aikana kaikkien perheenjäsenten valmistautuessa Ehtoolliselle paholainen saa heidät riitelemään, ja niin he eivät ainoastaan ole osallistumatta Ehtoolliseen, vaan ovat jopa menemättä kirkkoon. Tuo kiusanhenki johtaa asiat niin, että he jäävät vaille kaikkea jumalallista apua.

Tämä on havaittavissa myös meidän tapauksessamme, luostarielämässä. Koska paholainen tietää kokemuksesta, että me saisimme hengellistä apua jostakin juhlasta, se monta kertaa juuri sinä päivänä, tai paremminkin jo edellisenä, luo jonkin kiusauksen – kiusaaja, kun on – ja saa tuhotuksi meiltä koko juhlamielen. Se saattaa esimerkiksi panna meidät riitelemään jonkun veljen kanssa ja sitten jäljestäpäin ahdistaa meitä, rusentaa meitä sielullisesti ja ruumiillisesti. Näin se ei anna meidän hyötyä juhlasta ilon ja ylistyksen hengessä. Kuitenkin Hyvä Jumala auttaa meitä silloin, kun näkee, että me emme olleet syynä riitaan vaan se syntyi paholaisen kateudesta.

Ja vieläkin enemmän meitä auttaa, jos otamme nöyrästi syyn päällemme emmekä syytä veljeämme emmekä edes kaikkea hyvää vihaavaa paholaista, sillä sen työtähän on saada aikaan skandaaleita ja levittää pahuutta, kun taas ihmisen Jumalan kuvana tulee levittää ympärilleen rauhaa ja hyvyyttä.

 

 

 

Suomennettavana olevasta kirjasta

Pyhä Paisios Athosvuorelainen, Perhe-elämästä;

käännös kreikasta: Hannu Pöyhönen