Eräs pyhiinvaeltaja kertoo: Luostarin viimeinen vuode

kyltti

 

 

Meitä oli Athosvuorella kuusi ystävää, ja me menimme Pyhittäjä Gregorioksen luostariin yöpymään. Luostarin vierasmajanhoitaja sanoi meille, että olimme onnekkaita, sillä saimme käyttöömme viimeiset vapaina olevat kuusi vuodetta.

Vähän ennen luostarin pääportin sulkemista auringon laskiessa luostariin saapui eräs lopen uupunut pyhiinvaeltaja, joka oli tullut jalan Pyhän Paavalin luostarista. Vieraiden vastaanottohuoneessa vierasmajanhoitaja sanoi hänelle illalla: ”Älä murehdi veli, löydämme jonkin keinon yöpyäksesi täällä.” Me katsahdimme toisiimme, sillä tiesimme, ettei lisää vuoteita enää ollut. Seuraavana päivänä heräsin aikaisin ja havaitsin, että vierasmajanhoitaja nukkui lattialla ja tuo kävellen tullut pyhiinvaeltaja vierasmajan pitäjän vuoteessa.

Tämä teki minuun suuren vaikutuksen, sillä näin tuon munkin rakkauden lähimmäistään kohtaan. Hänen löytämänsä ratkaisu oli, että väsynyt veljemme nukkui hänen vuoteessaan ja hän nukkui lattialla. Silloin ymmärsin kelvottomuuteni ja kuinka vähän rakastin lähimäistäni. Kunnia Jumalalle kaikesta!

 

guest

 

(Teksti: Vima Orthodoksias 16.1.2021; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen)