"Mutta porttihan on lukossa"

Pyhän Paisioksen ihme pikkulapselle kolmisen viikkoa sitten
 
 
 
portti Athoksella
 
 
Vastikään eräs pikkulapsi sairastui vakavasti Pohjois-Kreikassa. Erikoislääkärit lähettivät heti hänet vanhempineen Thessalonikissa olevaan huippusairaalaan, Diavalkanikoon, välttämättömiä kokeita varten.
 
Kun epätoivoiset vanhemmat saapuivat Thessalonikiin mennäkseen seuraavana päivänä sairaalaan, he päättivät käydä vielä illan suussa Surotin luostarissa kunnioittamassa Pyhän Arsenios Kappadokialaisen pyhäinjäännöksiä ja rukoilemassa isä Paisioksen haudalla.
 
Tuolloin sattui olemaan paastopäivä ja luostarin portti oli kiinni, jotta sisaret voisivat keskittyä paremmin rukoukseen. Ei kuitenkaan kulunut kuin hetki heidän saapumisestaan, kun eräs vanha munkki laskeutui keppinsä kanssa alas luostarin parkkipaikalta sypressien reunustamaa tietä.
 
– Tervehdys, siunatut sielut! Miksi ette mene sisälle luostariin?
 
– Mutta porttihan on lukossa.
 
– Eihän ole, lapsihyvät, auki se on. No, avatkaahan!
 
Tällä kertaa ovenripa kääntyi normaalisti, ja he menivät luostarin pihamaalle hämmästyneinä ja iloissaan. Kun he olivat nousemassa kellotapulin vieressä olevia portaita mennäkseen isä Paisioksen haudalle, eräs nunna kysyi heiltä oudoksuen:
 
– Miten te pääsitte sisälle luostariin? Eikö portti ollut kiinni?
 
– Ei ollut! Eräs iäkäs munkki avasi sen meille ja kehotti meitä astumaan sisälle.
 
– Kuka munkki?
 
– Joku iäkkään puoleinen.
 
Silloin tuo nunna näytti isä Paisioksen valokuvaa. Puolisot jäivät katsomaan sitä suu auki todetessaan, että kyseessä oli sama munkki, joka ohjasi heidät sisälle luostariin samalla arvovallalla, jolla ihmiset kutsuvat muita omaan kotiinsa.
 
Seuraavana päivänä sairaalassa tehtiin tarpeelliset tutkimukset. Niiden perusteella lääkärit totesivat, että pikkulapsi oli täysin terve, ilman mitään merkkiä sairaudesta!
 
 
 
 
Pappi Dionysios Tabakis,
Vima Orthodoksiassa 19.5.2022;
käännös kreikan kielestä; Hannu Pöyhönen