”Matka vapauteen. Onko luostari nykypäivää?” (DOKUMENTTI)

 
Athos-Säätiön Panagia on ollut mukana uunituoreen videodokumentin teossa luostareiden tarpeesta nykymaailmassa. Dokumentin, jonka nimi on ”Matka vapauteen. Onko luostari nykypäivää?”, on tuottanut saksalainen kustannusyhtiö CRISIS, Journal für christliche Kultur, ja sen käsikirjoituksen ja kuvauksen takana on Beile Ratut.
 
Dokumenttia alettiin tehdä alkukeväästä ja se valmistui ja julkistettiin tänään (23.11.2023). Dokumentin kesto on puolisentoista tuntia. Se pohjautuu etupäässä Panagiassa käyvien kokemuksiin ja näkemyksiin luostareista, niiden tarpeesta ja annista.
”Matka vapauteen” on ammattimaisella otteella tehty. Koska vastaavia dokumentteja ei juurikaan ole, tuottaja aikoo julkaista sen myös erikielisinä tekstitysversioina, ensivaiheessa englanniksi.
 
Tuottaja kirjoittaa dokumentista sivustollaan:
 
”Nykyään sanotaan, että luostarielämä on vanhanaikaista ja kuuluu historian roskakoriin. Monet luostarit eri puolilla maailmaa ovat kadonneet, korkeintaan ne ovat olemassa paikkoina, joissa voidaan oppia spirituaalisia metodeja. Monet luostarit ovat avautuneet maailmalle ja opettavat nyt valkoista magiaa, zeniä jne. Ovatko luostarit siis todella jäämässä pois muodista? Emmekö me enää tarvitse niitä? Tässä dokumentissa tutkin tätä kysymystä. Vierailin Lammin Panagian luostarikeskuksessa ja puhuin siellä pyhiinvaeltajina olleiden ihmisten kanssa. Tuloksena on monipuolinen kuva luostarielämästä - joka ei suinkaan ole menneisyyttä, vaan ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin.”