Burazerin kelja

Burazeri, joka on statukseltaan kelja, sijaitsee vain parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Karieksesta, aivan Ivironiin johtavan tien kupeessa vasemmalla puolella. Kelja kuuluu Hilandarin luostarille ja on omistettu pyhälle Nikolaokselle. Nykyisin Burazerissa kilvoittelee peräti 30 munkkia ja se on tullut tunnetuksi ikonimaalauksestaan. Sen veljestöön kuuluu mm. pappismunkki Arsenios, jota pidetään yleisesti yhtenä Pyhän Vuoren tämän hetken parhaista ikonimaalareista. Keljalla asui 1960-luvulla jonkin aikaa myös Joosef Hesykastin veljestöön kuulunut pappismunkki Haralambos (k. 2001), josta tuli myöhemmin Pyhän Dionysioksen luostarin igumeni.

Keljan nimi juontuu todennäköisesti äänteellisten muutosten kautta venäläisestä munkki Neofytos Belozerskilaisesta, joka 1800-luvulla osti keljan kunnostaen sen ja laajentaen sitä. Hänen vaikutuksestaan keljalle asettui paljon venäläisiä munkkeja. Keljan monet rakennukset ovat erinomaisessa kunnossa. Pihapiirin keskelle on vastikään rakennettu myös uusi tilava ja kaunis pääkirkko, josta vielä puuttuvat freskot. Vanhan pääkirkon seinämaalaukset ja ikonit ovat Burazerin munkkien omaa työtä.

Burazerin kelja ja sen vanhan pääkirkon maalaukset ovat näkemisen arvoiset. Vanhan pääkirkon oikeanpuoleisen laivan tai paremminkin sivukirkon ikonostaasin oikeassa nurkkauksessa on myös pyhän Nektarios Eginalaisen kävelykeppi ja hänen jumalanpalveluksissa käyttämänsä irtohihat.

 

     

      

          

   

      

           

 

Kaikki kuvat: © Athos-säätiö ja kuvaajat