Lehdistötiedote 17.5.2015

vapaaseen käyttöön
 

 

Harvinainen kirkon seinämaalausprojekti ensimmäisessä etapissaan

Lammilla, paratiisillisen kauniin luonnon keskellä sijaitsevassa Athos-Säätiön Luostarikeskuksessa on nyt taivaallista nähtävää sisälläkin. Harvinainen seinämaalausprojekti pyhälle Basileios Suurelle omistettavassa kirkossa on edennyt ensimmäiseen etappiinsa itäseinän valmistuttua. Maalattu seinäpinta-ala on peräti 20 m2. Aikaa työhön kului lähes puolitoista vuotta.

Seinämaalausten aiheet noudattavat Ortodoksisen kirkon perinteistä kuvaohjelmaa. Koska itä on alttarin suunta, ylätasolle on kuvattu ylienkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle eli Kristuksen syntymän ilmoitus ja alatasolle kuusi varhaisvuosisatojen suurta kirkkoisää kahtena symmetrisenä ryhmänä. Kaikkien katse suuntautuu kohti ryhmien keskelle maalattua alttaripöytää ja sille ehtoollismaljassa kuvattua Kristus-lasta. Kirkkoisien kannattelemissa avoimissa kirjakääröissä on poimintoja ortodoksisen liturgiapalveluksen teksteistä.
 

Seinämaalaukset ovat artenomi ja ikonimaalari Päivi Loikalan käsialaa. Vaikka hänellä ei ole paljon aiempaa kokemusta vastaavanlaisesta työskentelystä, hän on asiantuntijoiden mukaan onnistunut tehtävässään erinomaisesti. Värien valinta, aiheiden sommittelu ja henkilöhahmojen vaatteet ja erityisesti kasvot, jotka ovat tunnetusti vaikeita ammattimaalareillekin, kertovat kaikki sekä taiteellisesta lahjakkuudesta että vakavasta asennoitumisesta työtä kohtaan. Kuin pisteenä iin päällä ovat varmalla kädellä tehdyt tekstit kirkkoisien kirjakääröissä.
 

Päivi Loikalan ohjaajana seinämaalauksessa on maailmankuulu kreikkalainen ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos. Oman maalaustyönsä lisäksi Ksenopoulos opettaa ikoni- ja seinämaalausta sekä kirkollisia mosaiikkitöitä eri puolilla maailmaa. Hän on ollut opettamassa usein Athos-Säätiön kursseillakin, joilla Loikala tutustui häneen, ja saapuu jälleen syksyllä kahdesti.
 

Athos-Säätiön kirkkomaalausprojekti saa jatkoa kesäkuussa, jolloin työn alle otetaan pohjoisseinä. Seinälle tulee maalauksia kolmeen tasoon: Alimpaan kuvataan Basileios Suuren pyhäksi julistettuja perheenjäseniä, ystäviä ja muita aikalaisia ja keskimmäiseen apostoleita. Ylimmäiseen tulee suuremmassa koossa kohtauksia Kristuksen maanpäällisen elämän viime vaiheista alkaen Jerusalemiin ratsastamisesta Hänen taivaaseen astumiseensa saakka.
 

Pyhän Basileioksen kirkon seinämaalaukset ovat päivittäin kävijöiden tutustuttavissa. Athos-Säätiön tiloissa on kirkollisesta maalaustaiteesta kiinnostuneille paljon muutakin nähtävää. Päärakennuksen ikkunoihin ja käytäville on muun muassa ripustettu 34 lasi-ikonin kokoelma, joka on lajissaan Suomen laajin. Lasi-ikonit ovat hämeenlinnalaisen lasitaiteilija Kyllikki Suden työtä. Säätiöllä on lisäksi kaksi näyttelytilaa, joissa järjestetään jatkuvasti tasokkaita taidenäyttelyitä.
 

Vaikka seinämaalauksilla kaunistetut kirkot ovat ortodoksisessa maailmassa yleisiä, Suomessa niitä on vain muutama. Pyhän Basileioksen kirkon seinämaalaukset valmistuvat lopullisesti vasta noin kolmen vuoden kuluttua, sillä kirkko on tarkoitus maalata kattoa myöten. Pyhän Basileioksen kirkosta tulee Pohjolan olosuhteissa muutenkin harvinaislaatuinen, sillä sinne aiotaan tehdä myös koristekuvioitu mosaiikkilattia, jollaisia maamme pyhäköissä ei toistaiseksi ole. Lisäksi Athos-Säätiön puutyöntaitajat ovat veistämässä kirkkoon taidokkaita kirkkotuoleja, joiden malli on saatu Kreikan luostareista.