Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Suuri ja Pyhä Synodi kirjasi eilisessä kokouksessaan 27.11.2019 arkkimandriitta Sofroni Saharovin Ortodoksisen kirkon virallisesti pyhänä kunnioittamien ihmisten joukkoon. Vanhus Sofronia voidaan pitää merkittävimpänä Länsi-Euroopassa koskaan eläneenä ortodoksisena ohjaajavanhuksena.
Vanhus Sofroni syntyi Moskovassa 1896. Venäjän vallankumouksen pyörteissä hän muutti Ranskaan, jossa hän eli taidemaalarina ja opiskellen ortodoksista teologiaa. Voimakas hengellinen etsintä johti hänet Athosvuorelle, jossa hän eli venäläisessä Pyhän Panteleimonin luostarissa pyhän Siluan Athosvuorelaisen oppilaana.
Pyhät Sofroni ja Siluan
Pyhän Siluanin kuoltua 1938 hän hakeutui erakoksi Athosvuoren eteläkärkeen, Karuliaan. Sieltä Pyhän Paavalin luostarin isät pyysivät häntä rippi-isäkseen, jolloin hän otti vastaan pappisvihkimyksen 1941. Lopulta hän toimi Athosvuorella noin 600 munkin rippi-isänä!
Pyhän Siluanin elämäkerran julkaisun ja sairastumisensa takia vanhus Sofroni hakeutui 1947 Pariisiin, jossa hän joutui vaikeaan vatsaleikkaukseen 1951. Toipuessaan siitä pitkään Pariisissa hänen ympärilleen alkoi kerääntyä kaikenikäisiä luostarielämästä kiinnostuneita miehiä ja naisia. Heidän pyynnöstään hän ryhtyi etsimään paikkaa luostarin perustamiselle heidän tarpeisiinsa. Englantilaisten ripeyden ansiosta hän päätyi lopulta Lontoon koillispuolella olevaan Essexiin, josta hän osti maatilan luostarille.
Vanhus Sofronin perustamassa Pyhän Johannes Edelläkävijän luostarissa on sen syntyhistorian vuoksi poikkeuksellisesti sekä miehiä että naisia. Nykyisin luostarissa on nelisenkymmentä kilvoittelijaa lukuisista eri maista. Luostarilla on voimakas vaikutus kotimaassaan mutta sen ulkopuolella.
Monin armolahjoin kaunistettu vanhus Sofroni kuoli 11.7.1993 korkeassa 96 vuoden iässä. Luostarin lisäksi hänen hengellinen perintönsä elää lukuisien kirjojen välityksellä, joista joitakin on saatavilla suomeksikin. Athosvuorella olevan Simonopetran luostarin edesmennyt johtaja arkkimandriitta Emilianos sanoi vanhus Sofronista jo heti tämän kuoltua: "Pyhämme on enkeli, ihana tähti' Herran valossa. Nyt hän jo katselee taivaallisen Isämme kasvoja. Katso, suuri on hänelle annettu kunnia ja autuus!"
Pyhä Sofroni ja Simonopetran luostarin edellinen igumeni Emilianos
PYHÄ SOFRONI, RUKOILE JUMALAA MEIDÄN PUOLESTAMME!
Lisää pyhästä Sofronista:
Arkkimandriitta Sofronin elämästä
Askeesi ja munkkilaisuus arkkimandriitta Sofronin opetuksessa
Arkkimandriitta Sofronin persoonasta ja merkityksestä
Arkkimandriitta Sofroni: Usko ja teologit
Kuvista:
Pyhä Sofroni - seinämaalaus (ikonimaalari Demetrios Vernezos, Athos-Säätiö, kuva: T. L.)
Pyhät Sofroni ja Siluan (kuva: Athosphotoarchive)
Pyhä Sofroni ja arkkimandriitta Emilianos Simonopetritis (kuva: diakonima.gr)