Vanhus Efraim Filotheoslainen ("Amerikan Efraim") (1927-2019)

 

Gerontas

 

Athoslaisen Filotheoksen luostarin entinen igumeni, ohjaajavanhus Efraim Filotheoslainen aloitti luostarikilvoittelunsa Pyhän Annan skiitalta, mutta asui elämänsä viimeiset vuosikymmenet Pyhän Antonios Suuren luostarissa, Arizonassa, Yhdysvalloissa. Vanhus Efraim oli viimeinen Joosef Hesykastin veljestöön kuuluneista isistä ja siirtyi tuonilmaisiin 91-vuotiaana joulukuussa 2019. Hän perusti uudelle mantereelle, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, lähes kaksikymmentä munkki- ja nunnaluostaria ja toimi hengellisenä ohjaajana useille nunnaluostareille Kreikassa. Hänen ohjaukseensa kuului Voloksen Portarian luostarin Gerontissa Makrina sisaristoineen ja hän oli myös Pyhän Andreaan skiitan johtajan, + arkkimandriitta Efraimin (k. 2023), ohjaajavanhus.

 

Arkkimandriitta Efraim Filotheoslaisen opetuksia Jeesuksen rukouksesta

"Rukous virittää palamaan Pyhän Hengen liekin"

"Jeesuksen Nöyryyden edessä..."

"Sydän vuotaa verta ja siihen koskee"

"Ahdistus on paha asia"

"Lapseni, pidä lujasti kiinni Rististäsi..."

"Kysymys iankaikkisesta elämästä"

Viidakossa - Vanhuksen näky

Video: Rakkaus

Video: Hengellisestä sodankäynnistä

Oman poikansa kuuliaisuussisar - arkkimandriitta Efraim Filotheoslaisen äiti, gerontissa Theofano

Hyvää Paratiisia, Vanhus Efraim!

 

 

Vanhus Efraim Filotheoslaisen sanoja

(käännökset kreikasta: Hannu Pöyhönen)

 

”Missä on Jeesuksen rukouksen energia, siellä on Kristus Isän ja Pyhän Hengen kanssa, yhtä olemusta oleva ja jakautumaton Pyhä Kolminaisuus.”
 
Lähde: Orthodoksa Pneumatika kai Ofelima

 

Pelastuksemme tielle on kylvetty ohdakkeita, ja siksi me tunnemme kipua ja vuodamme verta. Mutta olkaamme kärsivällisiä, ja niin koittaa se siunattu hetki, jolloin kivut ja veri kirjoittavat nimemme elämän kirjaan! Silloin me ylistämme Jumalaa, joka äärettömän viisautensa ansiosta löysi kivun ja ahdistukset suuren pelastuksen välineiksi.
 
Lähde: Vima Orthodoksias 18.8.2022

 

Suurinta hulluutta, mitä ihminen saattaa sanoa, on ettei Jumalaa ole. Jumala on hänen sisällään, hänen sielussaan, mutta hän on vieras Jumalalle. Hänellä ei ole mitään suhdetta Jumalaan eikä yhteyttä Hänen kanssaan. Paholainen ja synti ovat pystyttäneet muurin, erottaneet nämä kaksi toisistaan ja tehnyt niistä toisistaan erillisiä todellisuuksia.
 
Lähde: Vima Orthodoksias 12.1.2022

 

 

"Me – ja minä ensimmäisenä meistä – emme ole rakastaneet Kristusta, sillä jos rakastaisimme Häntä, emme tekisi syntiä. Me olemme unohtaneet Hänet, mutta Hän ei unohda meitä koskaan. Hän on ainoa, joka rakastaa ihmistä aina kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti.
 
Hän vierailee luonamme jatkuvasti, milloin sairauden kautta, milloin murheen kautta, milloin erilaisten koettelemusten kautta. Hän, Kristus, kolkuttaa jokaisen ihmisen ovelle ja sanoo: ”Avaa minulle ovi käydäkseni sisälle, niin teen sinusta omaisuuteni perijän.” Me kuitenkin lukitsemme ovemme lujasti emmekä ymmärrä, että Kristus kolkuttaa ovellemme pelastavaisesti.
 
Miten helposti Jumala antaakaan anteeksi!!! Riittää, että ihminen avaa ovensa Hänelle ja palaa katumuksen kautta Jumalan luo.
 
Paholainen vetää meitä taaksepäin, kun taas Jumala ja suojelusenkeli työntävät meitä eteenpäin. Kummalle puolelle me sitten osoitamme kuuliaisuutta, sinne me myös menemme.
 
Lähde: Vima Orthodoksias 2.3.2024